Vaccinatiecentrum.nl
  • Nederlands
  • English
  • Home
  • Vaccinaties en medicatie
    • download folders
    • FAQ
  • Medische keuring
  • Prijzen
  • Contact
  • Afspraak maken

Medicaties

Medicaties

Tuberculose

Voor TBC wordt over het algemeen in Nederland geen vaccinatie gegeven, maar een test (controle) gedaan. Wij adviseren de volgende reizigers zich te laten controleren op Tuberculose:
Reizigers die langer dan 3 maanden verblijven in risicogebieden, reizigers die regelmatig korte reizen maken naar risicogebieden, reizigers die het vermoeden hebben blootgesteld te zijn aan Tuberculose (lokaal openbaar vervoer, of onderdak bij plaatselijke bevolking of contact te hebben gehad met zieke, hoestende mensen).

De controle op TBC gebeurt door middel van een huidtest (mantoux). Een mantoux controle moet indien mogelijk 10 weken voor vertrek en 8 a 10 weken na terugkeer uitgevoerd worden. Een mantoux controle vooraf is alleen nodig voor de langverblijvers. Mantouxtesten worden gegeven op maandag en donderdag. Opmerking: betreffende een mogelijke inenting tegen TBC (BCG-vaccinatie) wordt u nader geïnformeerd indien van toepassing.

Rabiës (hondsdolheid)

Kijk voor meer informatie over Rabiës onder het kopje Rabiesinformatie

Gele koorts

Gele koorts is een virusinfectie. U wordt besmet door een steek van een besmette mug. De ziekte komt voor in Afrika en Zuid Amerika. U wordt 3 tot 6 dagen na de besmetting ziek. De klachten lijken op griep (koorts en spierpijn). Bij de ziekte kunnen complicaties ontstaan zoals geelzucht, hersenontsteking of bloedingen en dit kan dodelijk zijn. U kunt zich laten vaccineren tegen deze ziekte

Beschermingsduur:
10 jaar

Schema:
minimaal 10 dagen voor vertrek naar het gele koorts land laten toedienen

Opmerking:
Voor een aantal landen is dit een verplicht vaccinatie. Voor het krijgen van een visum kan deze vaccinatie belangrijk zijn

D.T.P. (Difterie, Tetanus, Polio)

Dit is een herhaling van uw kindervaccinatie
Difterie is een acute infectie door een bacterie. Deze ziekte komt overal ter wereld voor als kinderziekte. Er zijn 2 veel voorkomende vormen namelijk huiddifterie en longdifterie. De ernst kan verschillen van heel mild tot zeer ernstig met fatale afloop
Tetanus is een acute infectie veroorzaakt door de gifstoffen van de tetanus bacterie. Tetanus komt overal ter wereld voor. De ziekte begint vaak met vage klachten van hoofdpijn en spierstijfheid in de kaken (kaakkramp). Na enkele dagen treden specifieke klachten op als spierstijfheid en spasmen. Tetanus verloopt bij onvoldoende immuniteit fataal
Polio is een virus infectie. U kunt besmet raken door slechte hygiëne. De ziekte verloopt meestal onopgemerkt, maar kan in sommige gevallen leiden tot blijvende verlammingen en soms de dood

Beschermingsduur:

10 jaar

Buiktyfus

Buiktyfus is een bacterie (Salmonella Typhi). De besmetting gaat via besmet voedsel of drinken. Deze ziekte komt wereldwijd voor, maar vooral in delen van Afrika en Azië. Het duurt 1 tot 2 weken voordat u ziek wordt. De symptomen zijn koorts, obstipatie of soms diarree. U kunt de ziekte voorkomen door goede voedsel hygiëne. U kunt zich laten vaccineren tegen buiktyfus.

Beschermingsduur:
3 jaar

Baarmoederhalskanker of HPV virus
Het HPV virus kan in sommige gevallen baarmoederhalskanker veroorzaken.
Het HPV virus word door onveilig seksueel contact overgedragen. De serie van 3 vaccinaties zit sinds een aantal jaar in het rijksvaccinatieprogramma. Voor degenen die niet onder het rijksvaccinatieprogramma vallen is het bij ons ook mogelijk om te vaccineren tegen het HPV virus.

Meningitis (hersenvliesontsteking)
Meningitis A, C, Y en W135

Deze ziekte kan worden veroorzaakt door vele verschillende bacteriën en virussen. Een van de gevaarlijkste veroorzakers is een bacterie, de meningokok. Hiervan bestaan verschillende typen. De bacterie wordt overgedragen door hoesten. Meningitis komt vooral voor in Afrika en Mekka. 2 tot 10 dagen na de besmetting wordt u ziek. De klachten beginnen als een griep maar kan al snel overgaan in een hersenvliesontsteking (nekkramp). Dit kan zonder adequate behandeling dodelijk zijn. U kunt de besmetting voorkomen door goede hoest en nies hygiëne (binnenkant van de elleboog voor de mond of papieren wegwerpzakdoeken). U kunt zich tegen een aantal meningokokken laten vaccineren.

Beschermingsduur:
minimaal 3 jaar

Hepatitis A

Heet ook wel besmettelijke geelzucht. Dit is een virus infectie van de lever. U kunt besmet worden via besmet voedsel of drinken. Komt voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en een matige hygiëne. U kunt 2 tot 7 weken na de besmetting ziek worden. Symptomen zijn griepachtige klachten, misselijkheid, geelzucht, donkere urine. Jonge kinderen hebben vaak helemaal geen klachten. U kunt de ziekte voorkomen door goede hygiëne. U kunt zich laten vaccineren tegen hepatitis A

Beschermingsduur:
Minimaal 25 jaar na een serie van 2 vaccinaties.

Schema:
Voor vertrek heeft u één vaccinatie nodig. 6-12 maanden later (na terugkeer) krijg je een herhalingsvaccinatie.

Hepatitis B

Dit is een virusinfectie van de lever. U kunt hepatitis B oplopen door seksueel contact of door bloedcontact (transfusie, naalden, scheermesjes). Deze ziekte komt overal ter wereld voor. Meestal wordt men 2 tot 3 maanden na de besmetting ziek. De klachten zijn meestal mild (moeheid, koorts, geelzucht), maar soms verloopt de ziekte ernstig. Hepatitis B kan soms overgaan in een chronische ziekte. Ook kan men drager zijn van het virus zonder dat het klachten geeft. Besmetting kunt u voorkomen door veilig te vrijen en het vermijden van contact met bloed. U kunt zich vaccineren tegen deze ziekte

Beschermingsduur:
levenslang na een serie van 3 vaccinaties.

Schema:
2 vaccinaties met een maand tussentijd en een derde vaccinatie na 6-12 maanden.

Opmerking:
Een bloedcontrole één maand na de derde vaccinatie om te kijken hoe lang u beschermd bent. Dit is normaal gesproken alleen nodig voor mensen met een beroepsrisico (medici, etc.).

Hepatitis A en B gecombineerd (Twinrix)

Beschermingsduur:
Na 3 vaccinaties bent u voor hepatitis A minimaal 25 jaar beschermd en voor hepatitis B levenslang.

Schema:
Voor vertrek heeft u 2 vaccinaties nodig met een maand tussentijd. Na 6-12 maanden (na terugkeer) krijg je een herhalingsvaccinatie.

Kinderen:
Voor kinderen is er een combinatie vaccinatie (ambirix) die bestaat uit 2 vaccinaties. Voor vertrek 1 vaccinatie en na 6-12 maanden (na terugkeer) een herhalingsvaccinatie. De beschermingsduur is minimaal 25 jaar.

Japanse Encefalitis

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus. U kunt besmet raken door een steek van een besmette mug. De ziekte komt in grote delen van Azië voor met name op het platteland. 5 tot 15 dagen na de besmetting kunt u ziek worden. Meestal verloopt de ziekte echter zonder symptomen. Soms krijgt men klachten die lijken op griep (koorts, spierpijn, hoofdpijn). In sommige gevallen krijgt men ernstige complicaties (hersenontsteking). Deze ziekte kunt u voorkomen door u goed te beschermen tegen insectenbeten. U kunt zich laten vaccineren tegen Japanse Encefalitis.

Beschermingsduur:
2 jaar

Schema:
2 vaccinaties op dag 0 en 28

Opmerking:
Soms is een derde vaccinatie nodig na 1 tot 2 jaar

F.S.M.E. (Tekenencefalitis)
Früh Sommer Meningo Encefalitis (hersenontsteking)

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Hiervan bestaan 3 verschillende typen. U loopt de ziekte op door een beet van een besmette teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. De ziekte komt voor in grote delen van Europa en Centraal Azië tot en met Japan. De incubatie tijd is meestal 7 tot 14 dagen. Het ziekteverloop kan variëren van vrij mild tot ernstig mede afhankelijk van het type virus. Symptomen zijn koorts, moeheid, hoofdpijn. Soms ontwikkelt men daarna een hersenvliesontsteking of een hersenontsteking die zeer ernstig kan zijn. U kunt besmetting voorkomen door beschermende kleding te dragen, een insecten werend middel met DEET te gebruiken en geen ongepasteuriseerde melk te drinken. U kunt zich laten vaccineren tegen deze ziekte. De vaccinatie geeft bescherming tegen alle 3 de typen.

Beschermingsduur:
3 jaar na een serie van 3 vaccinaties

Schema:
Voor vertrek 2 vaccinaties met 1 maand tussentijd. Na 6-12 maanden (voor het volgende teken seizoen) krijgt u een herhalingvaccinatie.

Cholera
Opmerking:
Dit is een formaliteit, hiervoor krijgt u alleen een stempel in uw vaccinatieboekje (gratis).
Er is tegenwoordig ook een vaccin beschikbaar (Dukoral). U wordt bij ons geïnformeerd over dit vaccin.

Malaria profylaxe
Wij kunnen u een recept voorschrijven. Met dit recept kunt u malariapillen ophalen bij de apotheek. Het is afhankelijk van de bestemming wanneer u start met het innemen van deze malariapillen. In de meeste gevallen start u vlak voor het vertrek naar de tropen met het innemen van de eerste malariapillen. In andere gevallen is dit 3 weken voor vertrekt. U slikt deze de gehele periode tot en met 4 weken na het verlaten van het malariagebied. Indien u malarone inneemt, dient u deze 1 week na te slikken.

Opmerking:
Voor malaria krijgt u altijd een persoonlijk advies. Dat kan soms afwijken van het standaardadvies. Zowel in Wageningen, Nijmegen als Den Bosch worden gratis malaria spreekuren gehouden. Onder de openingstijden op deze website vindt u een actueel overzicht van deze spreekuren.

Alle gerelateerde artikelen

  1. Openingstijden
  2. Speciale projecten
  3. Disclaimer
  4. Downloads
  5. downloads
  6. Adviesraad
  7. Organisatie
  8. Utrecht
  9. Privacystatement
  10. protocollen
  11. insta-links
  12. Covid-19 test
  13. Online appointment
  14. Disclaimer
  15. Organisation
  16. Zo kun je ook nu veilig op reis
  17. Stg. ROC Summa-College
  18. Studentenpagina HAN
  19. COVID-19 PCR Test Appointment Form
  20. COVID-19 Test Certificate Verification
  • Vaccinatiecentrum.nl is
    Gele Koorts, ISO 9001:2015
    en LCR gecertificeerd

WAGENINGEN

Plantage 8
6708 WJ Wageningen

UTRECHT

Daltonlaan 400, 4de verdieping
3584 BK Utrecht

info@vaccinatiecentrum.nl

 

NIJMEGEN

Nina Simonestraat 24
6541 EA Nijmegen

DEN BOSCH

Boschdijkstraat 98
5211 VD Den Bosch


telefoon: 085 90 20 303

© Vaccinatiecentrum.nl 2023 | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Over ons | Privacyverklaring
Manage Cookie Consent
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
View preferences
{title} {title} {title}