Gecertificeerd:
DEKRA
Aangesloten bij:
LCR
Geregistreerd:
GELE KOORTS CENTRUM
Voor algemene vragen kunt u bellen:
085 9020303
icon-phone
logo-vaccinatiecentrum-mobiel
logo in slideshow
logo in slideshow
logo in slideshow
logo in slideshow

Het humaan papilloma virus (HPV)

HPV staat voor Humaan Papillomavirus (HPV). In totaal zijn er meer dan 100 HPV-typen. Sommige daarvan zijn hoog-risico HPV-typen. Deze kunnen (voorstadia van) verschillende kankers veroorzaken. Ook zijn er laag-risico HPV-typen. Deze kunnen onder andere genitale wratten veroorzaken.
HPV is seksueel overdraagbaar en zeer besmettelijk. 80-90% van de mensen zijn eens in hun leven geinfecteerd met HPV. Vaak is dit zonder symptomen. Soms wordt het virus niet opgeruimd door het lichaam. Dan kan je (voorstadia van) kanker of genitale wratten krijgen.

De meest voorkomende vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker. Ook kan HPV kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis, mond of keelholte veroorzaken. Ieder jaar krijgen bijna 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door HPV. HPV-vaccinatie kan hier tegen beschermen.

HPV vaccinatie

In Nederland valt HPV-vaccinatie voor kinderen binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Meisjes die 13 jaar worden krijgen een uitnodiging om twee keer een gratis HPV-vaccinatie te halen. Het vaccin dat wordt gebruikt binnen het RVP biedt overigens geen bescherming tegen genitale wratten. Vanaf 2022 zullen meisjes én jongens die 9 jaar worden de vaccinatie krijgen. 

Als volwassene kun je jezelf ook buiten het Rijksvaccinatieprogramma laten vaccineren. Voor een goede bescherming heb je als volwassene 3 vaccinaties nodig. Mocht je vragen hebben over HPV vaccinatie neem dan contact op met een arts. 

Meer lezen over HPV en vaccinatie? 

    

Meer informatie over HPV vaccinatie?

-        HPV vaccinatie beschermt tegen kanker (KWF)

-        HPV vaccinatie binnen het Rijksvaccinatieprogramma  (RIVM)

-        HPV vaccinatie buiten het Rijksvaccinatieprogramma(RIVM)

-        Bijsluiters HPV vaccins (RIVM) 


Bekijk ook:

https://www.samentegenhpv.nl

https://www.soaaids.nl/nl/alle-soas/hpv
 
Nina Simonestraat 24
6541 EA Nijmegen

 
Plantage 8
6708 WJ Wageningen
 
Boschdijkstraat 98
5211 VD Den Bosch 
Daltonlaan 400, 4de verdieping
3584 BK UtrechtTelefoon: