Wat is difterie?
Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie die een krachtige gifstof produceert. Deze gifstof beschadigt weefsels rond de plek van het lichaam waar de infectie plaatsvindt. Het kan bijvoorbeeld de huid of de longen beschadigen, maar ook het hart, het zenuwstelsel of de nieren. Welke ziekteverschijnselen iemand krijgt is afhankelijk van de plekken die de gifstoffen in het lichaam beschadigen. De twee bacteriën die de meeste difterie infecties veroorzaken zijn de Corynebacterium diphtheriae en Corynebacterium Ulcerans.
De tijd tussen infectie en de eerste ziekteverschijnselen is meestal twee tot vijf dagen en nooit langer dan zeven dagen. Als de infectie beperkt blijft tot de neus dan verloopt de ziekte vaak mild. In het geval van huiddifterie ontstaan er zweren op de huid. Als de infectie verder gaat dan de neus, bijvoorbeeld naar de keel of de longen, dan kan men erg ziek en benauwd worden. In sommige gevallen kunnen de gifstoffen de hartspier of het zenuwstelsel beschadigen. De ziekte kan dodelijk zijn, maar is te behandelen met medicijnen.
Hoe krijg je difterie?
De difteriebacterie verspreidt zich van mens tot mens via de lucht door bijvoorbeeld hoesten of niezen. De bacterie kan zich ook verspreiden via direct contact, bijvoorbeeld door zoenen of open wondjes. Ook wordt de bacterie soms gevonden bij dieren. Het grootste deel van de bekende besmettingen met difterie vindt plaats in India, maar het komt ook voor in Nepal, Indonesië en Brazilië.
Kinkhoest
Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest kenmerkt zich door hoestbuien die wel drie tot vier maanden kunnen aanhouden. De eerste symptomen van kinkhoest lijken op een normale verkoudheid en komen tussen de zeven en tien dagen na besmetting. Deze symptomen worden gevolgd door hoestbuien die uiteindelijk kunnen leiden tot een longontsteking. Tijdens de hoestbuien wordt vaak taai slijm opgehoest. Kinkhoest kan voor jonge baby’s erg gevaarlijk zijn. Baby’s hebben kans op zuurstoftekort en hersenbloedingen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor hersenbeschadiging.
Hoe krijg je kinkhoest?
De kinkhoestbacterie verspreidt zich via hoesten. Het doormaken van kinkhoest geeft geen bescherming tegen een volgende infectie.
Tetanus
Wat is tetanus?
Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die gifstoffen produceert (Clostridium tetani). De tetanusbacterie komt het lichaam binnen via een wond. Tussen de besmetting en de eerste symptomen zitten meestal drie tot eenentwintig dagen, maar dit kan in sommige gevallen ook meerdere maanden zijn. Tetanus kan zorgen voor stijfheid rond de geïnfecteerde wond en heftige spierkrampen. De spierkrampen kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en verkramping. Deze krampen kunnen zo erg worden dat het lichaam als een hoepel kromtrekt. Door de ziekte kunnen botbreuken en hartproblemen ontstaan. Als tetanus niet goed behandeld wordt is het dodelijk.
Hoe krijg je tetanus?
Besmetting kan plaatsvinden via een open wond als deze in aanraking komt met bijvoorbeeld straatvuil, mest of aarde. Dit kan direct, door bijvoorbeeld een val op straat, maar ook indirect, bijvoorbeeld door een beet van een dier met straatvuil in zijn bek. Besmetting kan niet plaatsvinden van mens op mens.
Polio
Wat is polio?
Polio kan veroorzaakt worden door drie verschillende typen poliovirussen. De meeste mensen merken niks van een infectie of krijgen last van griepachtige verschijnselen. Gemiddeld beginnen de eerste klachten tussen zeven en veertien dagen na infectie. Bij een kleine groep dringt het virus via de bloedbaan het ruggenmerg binnen, waar het zenuwen kan beschadigen. Afhankelijk van de plek van de beschadiging kan dit leiden tot (blijvende) verlamming of overlijden.
Hoe krijg je polio?
Het poliovirus kan zich verspreiden van mens op mens. Dit kan via de mond (praten of schreeuwen) of via de ontlasting van een besmet persoon. Iemand die besmet is kan andere oppervlakken of etenswaren besmetten door de handen niet goed te wassen na een toiletbezoek.
Hoe bescherm je jezelf tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio?
Sinds 1962 zit de vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio in het Rijksvaccinatieprogramma. Omdat deze vaccinatie vijf tot tien jaar bescherming biedt is het soms verstandig om opnieuw gevaccineerd te worden. Op basis van je bestemming en vaccinatiegeschiedenis geven we je graag een persoonlijk advies.
Welk DKTP-vaccin heb ik nodig?
Afhankelijk van je bestemming en vaccinatiegeschiedenis hebben wij bij vaccinatiecentrum.nl verschillende vaccins die bescherming bieden tegen één of meerdere van de hierboven beschreven ziektes. Deze vaccins zijn de DTP-vaccinatie (difterie, tetanus en polio), de DKT-vaccinatie (difterie, kinkhoest en tetanus) en de poliovaccinatie.
Wat zijn de bijwerkingen van een DKTP-vaccinatie?
De DKTP-vaccinatie kan milde bijwerkingen geven. De injectieplaats kan bijvoorbeeld pijnlijk, rood of gezwollen zijn. Ook kan het been of de arm waarin je bent geprikt stijf aanvoelen. Sommige mensen hebben na de vaccinatie griepverschijnselen zoals verhoging, koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, een verminderde eetlust en misselijkheid.
Hoe lang beschermt de DKTP-vaccinatie?
Als je als kind gevaccineerd bent tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, is er van bovenstaande vaccinaties maar één dosis nodig. Ben je hier niet eerder tegen gevaccineerd, dan bestaat de vaccinatie uit drie doses. In dat geval wordt de tweede prik één maand na de eerste gegeven en de derde prik zes maanden na de eerste. De vaccins bieden tien jaar bescherming, met uitzondering van kinkhoest bij de DKT prik. Tegen kinkhoest is de bescherming vijf jaar.
Wat kost een DKTP-vaccinatie?
DKTP-vaccinaties worden sinds 1962 via het Rijksvaccinatieprogramma kosteloos aangeboden aan alle kinderen. Op latere leeftijd zijn de kosten voor eigen rekening. Als je aanvullend verzekerd bent, wordt een DKTP-vaccinatie in de meeste gevallen vergoed door je ziektekostenverzekering. Voor meer informatie over de kosten kun je terecht op onze prijzenpagina.
Vragen of een afspraak maken?
Heb je nog niet eerder een DKTP-vaccinatie gehad? Hou er dan rekening mee dat er in totaal minstens zeven maanden tussen de drie vaccinaties zit. Maak daarom ruim op tijd een afspraak als je de vaccinatie wil halen omdat je op reis gaat (al dan niet naar een risicogebied).
Wil je gelijk een afspraak maken voor een DKTP-vaccinatie?