Studentenpagina Yuverta

Informatie over hepatitis A, B en tetanus voor beroepsgebonden risicogroepen voor MBO Yuverta Nijmegen

Energieweg 19, 6541 CW Nijmegen

Over ons

Vaccinatiecentrum.nl is een travelclinic, opgericht door Marchel Ratering. We zijn een moderne en dynamische organisatie die vooruitstrevend is in de advisering met betrekking tot reizen en gezondheid. Door onze expertise en ervaring kunnen reizigers met alle vragen bij ons terecht; voor, tijdens en na de reis. We zijn een geregistreerd gele koorts centrum, aangesloten bij het LCR (Landelijk coördinatiecentrum Reizigersadvisering) en ISO 9001:2015 gecertificeerd. Onze organisatie kenmerkt zich door deskundigheid en persoonlijke aandacht. Dit bereiken wij door te werken met een klein en hecht team van verpleegkundigen, telefonistes, (kwaliteits)manager en onze eindverantwoordelijke arts.

Vaccinatiecentrum.nl heeft een samenwerking met Yuverta en verzorgt de Hepatitis A en B vaccinatie reeks en DTP vaccinatie voor jouw opleiding.

Hepatitis A, B en tetanus

Maak via de onderstaande button direct een afspraak voor de eerste prikdag.

Via jouw opleiding krijg je gratis een hepatitis A, hepatitis B en tetanus vaccinatie aangeboden. Deze vaccinaties worden aangeboden omdat je stage gaat lopen en werk gaat doen waarbij je risico loopt op het krijgen van deze ziektes. Voor je stage en toekomstige werkgevers kan het belangrijk zijn dat je volledig gevaccineerd bent.

Op deze pagina lees je meer over de vaccinaties en waarom de vaccinaties in jouw geval aanbevolen worden. Wij raden aan om de vaccinaties te nemen maar dit is niet verplicht. Lees de informatie op deze pagina goed door en beslis dan, eventueel in overleg met je ouders of verzorgers, of je gevaccineerd wil worden. De aangeboden vaccinaties hoef je niet zelf te betalen. De school betaalt de vaccinaties!

Deze vaccinaties zijn ook nodig voor het geval je op reis gaat naar de (sub)tropen en dat is een mooie bijkomstigheid.

Mocht je na het lezen van de informatie nog vragen hebben, kijk dan bij de FAQ (Frequently Asked Questions) onderaan de pagina. Als je een vraag hebt die niet terugkomt in de FAQ kun je ons altijd mailen op info@vaccinatiecentrum.nl of bellen op: 085 902 03 03 (bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 16:00).

Wat moet ik doen als ik gevaccineerd wil worden?

Klik op de afspraakbutton bovenaan de pagina om direct een afspraak te maken.

Let op: Vergeet niet de gezondheidsverklaring/intakeformulier in te vullen die je krijgt in de bevestigingsmail nadat je een afspraak hebt ingepland.

 

Hieronder vind je uitleg over de ziektes waartegen je gevaccineerd gaat worden:

Wat is Hepatitis A:

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Klachten van hepatitis A beginnen met algehele malaise, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na een aantal dagen worden de huid en het oogwit geel, de urine theekleurig en de ontlasting stopverfkleurig. Deze klachten houden ongeveer twee weken aan. Het herstel kan maanden duren, hierbij horen klachten als vermoeidheid en lusteloosheid.

Hoe krijg je hepatitis A en waarom loop ik een hoger risico?

Het hepatitis A virus is te vinden in de ontlasting van een besmet persoon. Als ontlasting op voedsel of in drinkwater terecht komt kan iemand besmet raken. Ook via deurklinken, kranen en handdoekjes kan hepatitis A worden overgedragen. Op jouw stage of tijdens je werk heb je veel direct contact met andere mensen. Hierdoor loop je een hoger risico op een besmetting met hepatitis A.

Ook als je naar het buitenland gaat voor een stage of vakantie is het verstandig om je te laten vaccineren tegen hepatitis A. Voor veel populaire vakantiebestemmingen zoals Marokko, Egypte en Turkije wordt een hepatitis A vaccinatie aangeraden.

Wat is hepatitis B:

Hepatitis B is een virusinfectie van de lever die overal ter wereld voor komt. De klachten zijn vaak mild of helemaal afwezig. Als iemand wel klachten krijgt gaat het vaak om: vermoeidheid, koorts en geelzucht. In een klein deel van de gevallen geeft hepatitis B ernstige complicaties die levensbedreigend kunnen zijn. Bij een klein deel van de mensen geneest de ziekte niet vanzelf. De infectie met hepatitis B wordt in deze gevallen chronisch. Wanneer de ziekte chronisch is, kan dit op de lange termijn de lever ernstig beschadigen.

Hoe krijg je hepatitis B en waarom loop ik een hoger risico?

Het hepatitis B virus is te vinden in sperma, voorvocht, vaginaal vocht en het bloed van een besmet persoon. Dit zorgt ervoor dat het virus overdraagbaar is door seksueel contact of contact met bloed van een besmet persoon. Besmetting kan al plaatsvinden door een klein beetje besmet bloed in een wond(je).
Tijdens jouw stage en werk loop je een hoger risico om hepatitis B te krijgen door snij-, spat- of bijtincidenten. Het werken met mensen die zorg nodig hebben kan risicovolle werksituaties met zich meebrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bijtincidenten of agressie.

Wat is tetanus?

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die gifstoffen produceert (Clostridium tetani). De tetanusbacterie komt het lichaam binnen via een wond. Tetanus kan zorgen voor stijfheid rond de geïnfecteerde wond en heftige spierkrampen. De spierkrampen kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en verkramping. Deze krampen kunnen zo erg worden dat het lichaam als een hoepel kromtrekt. Door de ziekte kunnen botbreuken en hartproblemen ontstaan. Als tetanus niet goed behandeld wordt is het dodelijk.

Hoe krijg je tetanus en waarom loop ik een hoger risico?

Besmetting kan plaatsvinden via een open wond als deze in aanraking komt met bijvoorbeeld straatvuil, mest of aarde. Dit kan direct, door bijvoorbeeld een val op straat of een verwonding door (tuin) gereedschap, maar ook indirect, bijvoorbeeld een beet van een dier met straatvuil in zijn bek. Tijdens jouw stage of werk op bijvoorbeeld een zorgboerderij is de kans groot dat je in aanraking komt met dieren, straatvuil, mest en aarde. Op deze plek zit een ongeluk in een klein hoekje en is de kans groot dat je wel eens een verwonding op loopt. Om deze reden biedt school de tetanus vaccinatie aan en adviseren wij om deze vaccinatie te nemen. Als je gevaccineerd bent tegen tetanus hoef je de komende 10 jaar geen zorgen te maken omdat je 10 jaar beschermd bent tegen de tetanus bacterie.

Hoe gaat het vaccineren?

Vanuit jouw opleiding krijg je gratis de vaccinaties tegen hepatitis A, hepatitis B en tetanus aangeboden. Voor deze vaccinaties komen wij langs op school. Ook als je al eerder gevaccineerd bent tegen een of meerdere van deze ziektes raden wij aan dat je toch langskomt tijdens de eerste vaccinatieronde op school. Op dat moment kijken wij welke vaccinaties je al hebt gehad en of er nog (booster) vaccinaties nodig zijn voor een goede bescherming. Neem in dit geval altijd het bewijs mee van de vaccinaties die je eerder hebt gehad. Wij kunnen dit dan even controleren.

De vaccinatie tegen tetanus zit in de dtp-vaccinatie en hiervan heb je 1 prik nodig.

De vaccinatie tegen hepatitis A en B is een combinatievaccin waarvan je 3 prikken nodig hebt, in de maand 0, 1 en 6.

Voor de Hepatitis B doen we in maand 7 nog een bloedcontrole. Dit betekent dat wij een buisje bloed afnemen en daarna krijg je van ons een mail met daarin het document over jouw bescherming tegen Hepatitis B.
Dit document moet je goed bewaren en ergens opslaan want dit zul je in je verdere loopbaan nodig hebben.

De vaccinaties zijn niet verplicht maar we raden het je dringend aan je te laten vaccineren tegen hepatitis A, B en tetanus. In je opleiding en op je toekomstige werkplek loop je verhoogd risico op het oplopen van hepatitis A, B en tetanus. Daarom adviseren we je ook om voor hepatitis B, na de vaccinatiereeks, een bloedcontrole te doen om te zien of je voldoende antistoffen hebt aangemaakt om beschermd te zijn.

Alle studenten worden dringend verzocht naar school te komen voor de vaccinatie. Kom je niet naar school maar haal je de vaccinatie op één van onze locaties dan betaal je €12,95 aan administratiekosten. In uitzonderlijke situaties kunnen wij in overleg de administratiekosten wegstrepen.

Indien je ervoor kiest om je niet te laten vaccineren, stuur dan even een mailtje naar peggy@vaccinatiecentrum.nl.

Kan je je alleen maar voor de vaccinatie inplannen op het moment dat je een online les hebt? Neem dan even telefonisch contact met ons op via 085-9020303 zodat je op een ander moment gevaccineerd kan worden.

We adviseren alle studenten om langs te komen. Misschien heb je namelijk nog een herhaalvaccinatie nodig of een titerbepaling (bloedafname).

Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs mee naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen we wat de vervolgstappen zijn.

Heb je al Hepatitis B vaccinaties en de titerbepaling gehad? Stuur ons dan per mail je naam, geboortedatum, een kopie van je vaccinatiebewijs/boekje (of de data waarop je gevaccineerd bent) én je titerbepaling naar: info@vaccinatiecentrum.nl zodat we je dossier compleet kunnen maken.

In sommige gevallen adviseren we nog een booster Hepatitis B vaccinatie.

Wanneer je door ons bloed laat afnemen voor de titerbepaling óf wanneer je dit laat doen op een SHO- of SALTRO-prikpost worden de kosten hiervan vergoed. Laat je elders bloedprikken, bij de huisarts bijvoorbeeld, dan zijn de kosten voor jezelf.

We adviseren alle studenten om langs te komen. Misschien heb je namelijk nog een herhaalvaccinatie nodig of een titerbepaling (bloedafname).

Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs mee naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen we wat de vervolgstappen zijn.

Hepatitis A en B zijn een serie van 3 combinatievaccins, in principe gegeven in maand 0-1-6 waarna het bloed in maand 7 wordt gecontroleerd op antistoffen. Soms kan het schema iets afwijken.

Nee, de vaccinaties worden door je opleiding betaald. Indien je niet naar het vaccinatiemoment op school komt maar een afspraak maakt bij één van onze winkels, betaal je administratiekosten van €12,95. Deze kosten dien je direct te betalen per PIN.

De titerbepaling wordt alleen vergoed wanneer je bloed laat afnemen door ons óf door een prikpost van de SHO of SALTRO. Laat je elders bloedprikken, bij de huisarts bijvoorbeeld, dan zijn de kosten voor jezelf.

Nee, dit is niet nodig indien je 16 jaar of ouder bent.

We werken met zeer ervaren verpleegkundigen die jou gerust kunnen stellen. Het is niet nodig om iemand mee te nemen. Het is wel belangrijk dat je dit aangeeft en dat kun je doen op de gezondheidsverklaring.