Vaccinatiecentrum.nl
  • Nederlands
  • English
  • Home
  • Vaccinaties en medicatie
    • Alle Vaccinaties en medicatie
    • Landen A-Z
    • Reizigers met een aandoening
    • download folders
    • FAQ
  • Medische keuring
  • Prijzen
  • Contact
  • Maak een afspraak
juni 15, 2023

Diabetes

Diabetes
juni 15, 2023

Heb je diabetes en ga je een reis maken? Op deze pagina vind je informatie om rekening mee te houden voor en tijdens de reis.

Op reis met diabetes

Op reis gaan met diabetes is tegenwoordig een stuk makkelijker door ontwikkelingen in de diabeteszorg. Zo is er betere medicatie, betere monitoring door middel van een sensor, betere toedieningswijze van insuline en betere educatie in zelfbehandeling en zelftitratie voor insulineafhankelijke patiënten. Wel zijn er bepaalde risico’s waar je op moet letten bij het reizen. Tijdens het reizen zijn er namelijk bepaalde factoren die kunnen zorgen voor ontregelde bloedsuikers. Hou hier van te voren rekening mee. Een ontregelde bloedglucosespiegel kan veroorzaakt worden door:

  • Verandering van dagritme en activiteiten;
  • Verandering van dieet en gebruik van alcohol;
  • (wegvallen of toenemen van) Stress;
  • Verandering van klimaat; De temperatuur van de huid beïnvloedt de opname van insuline;
  • Reisziekte (braken, niet eten of diarree);
  • Passeren van tijdzones;
  • Infecties, met name darminfecties, malaria en andere koortsende ziekten.


Wanneer je met diabetes op reis gaat, moet je je goed voorbereiden. Zorg dat je genoeg insuline en hulpmiddelen bij je hebt en vervoer deze in je handbagage. Ruimbagage kan zoekraken en de temperatuur in het ruim kan te laag zijn. Ook is het verstandig om een medische verklaring mee te nemen waarin staat dat je in verband met diabetes mellitus de daartoe benodigde materialen in je handbagage vervoert.

Insuline moet je bewaren tussen de 2 en 8 graden. Je kunt insuline daarom het best vervoeren in een speciale koeltas.

Ook moet je mogelijk je insulineschema aanpassen i.v.m. verschillende tijdzones. Dit overleg je met je diabetesverpleegkundige.

Diabetes en vaccinaties

Voor mensen met diabetes worden geen extra reisvaccinaties geadviseerd. Wel is de kans op gecompliceerde influenza op reis in de (sub)tropen net zo groot als in Nederland. Bij iedereen met diabetes wordt een influenza vaccin geadviseerd, of je nou op reis gaat of thuisblijft.

Wanneer je voor langere tijd op het zuidelijk halfrond verblijft is het advies om daar een influenzavaccin te halen. De griepepidemieën lopen niet gelijk op het noordelijk en zuidelijk halfrond. Het vaccin dat bij ons beschikbaar is sluit dus niet aan op de griepvirussen op het zuidelijk halfrond.

Diabetes en malaria

Er zijn geen aanwijzingen dat malaria bij reizigers met diabetes ernstiger of anders verloopt. Daarom gelden voor reizigers met diabetes dezelfde gebruikelijke adviezen.

Sommige symptomen van malaria, zoals koorts en braken, kunnen een ontregelend effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Dat geldt ook voor behandeling met kinine. Voor reizigers met diabetes is het dus belangrijk om de adviezen m.b.t. het voorkomen van een malariabesmetting goed op te volgen.

Diabetes en reizigersdiarree

Om reizigersdiarree te voorkomen moet je altijd letten op wat je eet en drinkt.
Reizigers met diabetes hebben geen groter risico om reizigersdiarree op te lopen. Reizigersdiarree heeft wel een groter effect op een reiziger met diabetes. Door het verlies van vocht en eventuele koorts of braken kunnen de bloedsuikers ontregeld raken.

Daarom is het voor reizigers met diabetes die insuline gebruiken verstandig om antibiotica mee te nemen. Je begint deze in te nemen bij de eerste keer waterige diarree of diarree die gepaard gaat met koorts of braken.

Voor reizigers met diabetes die niet insulineafhankelijk zijn maar tabletten gebruiken kan het verstandig zijn om antibiotica mee te nemen tijdens reizen naar een gebied waar het lastig is om een arts te vinden.

Verder is het voor reizigers met diabetes verstandig om bij diarree ORS in te nemen. ORS staat voor oral rehydration salts. Hier zitten zouten, suikers en mineralen in. Deze zorgen ervoor dat het lichaam meer vocht vasthoudt, wat helpt tegen uitdroging. Het is niet erg dat hier glucose in zit.

 

Diabetes en antibiotica

Naast antibiotica voor zelfbehandeling van reizigersdiarree is het soms ook verstandig om nog andere antibiotica mee te nemen.

Bij reizigers met diabetes die polyneuropathie hebben is er een verhoogd risico op huidinfecties op de voeten. Voor hen is het belangrijk om een flucloxacilline kuur mee te geven als noodbehandeling bij beginnende infecties.

 

Advies op maat bij diabetes

Het advies voor reizigers met diabetes hangt af van welke medicatie je gebruikt, of je polyneuropathie hebt en op welke manier je je medicatie neemt. De reizigersverpleegkundige van vaccinatiecentrum.nl helpt je hierbij.

Wil je graag advies voor jouw gezondheidssituatie? Gebruik de button hieronder, mail ons via info@vaccinatiecentrum.nl of bel 085-9020303.

Maak een afspraak
Terug naar alle bijzondere aandoeningen
Prijzen

Alle gerelateerde artikelen

  1. Psychische problemen
  2. Stollingsstoornissen
  3. Hart- en vaatziekten
  4. Epilepsie
  5. Afweerstoornissen
  6. HIV / Aids
  7. Kanker
  8. Miltlozen
  9. Maag- en darmaandoeningen
  • Vaccinatiecentrum.nl is
    Gele Koorts, ISO 9001:2015
    en LCR gecertificeerd

dekra gecertificeerd

WAGENINGEN

Plantage 8
6708 WJ Wageningen

UTRECHT

Daltonlaan 400, 4de verdieping
3584 BK Utrecht

info@vaccinatiecentrum.nl

 

NIJMEGEN

Nina Simonestraat 24
6541 EA Nijmegen

DEN BOSCH

Boschdijkstraat 98
5211 VD Den Bosch


telefoon: 085 90 20 303

© Vaccinatiecentrum.nl 2023 | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Over ons | Privacyverklaring
Manage Cookie Consent
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
View preferences
{title} {title} {title}