Prikaccident
Een prikaccident is een ongeval waarbij iemand in contact komt met bloed of andere lichaamsvloeistoffen via een scherp voorwerp, zoals een naald of een mes, dat door de huid gaat. Dit kan een risico vormen voor de overdracht van infectieziekten zoals hepatitis B, hepatitis C en HIV.
Vaccinatiecentrum.nl is 7 dagen per week bereikbaar voor deskundige opvang bij prikaccidenten. Wij maken een risico-inschatting, zorgen ervoor dat maatregelen bepaald en uitgevoerd worden en bieden nazorg.
Wat is een prikaccident?
Bij een prik- of snijaccident komt bloed (of een andere lichaamsvloeistof) van de ene persoon via een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een injectienaald of scalpel, in het lichaam van een ander.
Bij een spataccident komt bloed op slijmvliezen of niet-intacte huid terecht.
Bij een bijtaccident komt bloed op mondslijmvlies of speeksel in een open wond.
We voegen prik-, bijt-, snij- en spataccidenten samen onder de term prikaccidenten.
De gevolgen van een prikaccident
Door een prikaccident kunnen infectieziekten zoals hepatitis B, hepatitis C en HIV worden overgedragen. Het gemak waarbij deze overdracht plaats vindt is bij elke virusziekte verschillend en hangt van vele factoren af.
Om een goede inschatting te kunnen maken van het gelopen risico op een besmetting beoordeelt de verpleegkundige van vaccinatiecentrum.nl de situatie van de betrokken persoon én de andere persoon (ook wel bron of bronpatiënt genoemd).
Op basis van de risico-inschatting volgen we de betrokken persoon en de bron met bloedonderzoek om mogelijke infectieziekten in de weken en maanden na het prikaccident te controleren.
Hepatitis B is van de drie virussen het meest gemakkelijk overdraagbaar. Als je in contact komt met bloed dat besmet is met hepatitis B dan is de kans dat je hierdoor besmet wordt 25%.
Als er een reële kans is op besmetting met hepatitis B en als de betrokken persoon niet is gevaccineerd, kan de kans op besmetting sterk verminderd worden door direct na het accident een vaccinatie of een behandeling met humaan immunoglobuline (anti-HBV) te starten.
De kans dat je wordt besmet met het hepatitis C virus bij een prikaccident met een hepatitis C besmet persoon is klein; zo’n 2%.
Als er een reële kans is dat je besmet bent geraakt met het hepatitis C virus, nemen we bloed bij je af om te kijken of de ziekte zich bij je ontwikkelt. Mocht dit zo zijn, dan verwijzen we je door naar een arts voor behandeling.
De kans dat je besmet wordt met het HIV-virus bedraagt 0,3% bij een prikaccident met een HIV besmet persoon.
Via bloedonderzoek kunnen we indien nodig de bron testen op HIV.
Wanneer er een kans is geweest op overdracht van het HIV-virus adviseren we om tussen 2-72 uur na het accident te starten met het innemen van AIDS remmende medicijnen, om zo overdracht van het virus te blokkeren. Dit noemt men het PEP protocol (Post Exposure Profylaxe). Deze AIDS remmende medicijnen moeten gedurende een maand volgens vast schema worden ingenomen; je ontvangt uitgebreide instructies van ons.
Wat te doen bij een prikaccident?
- Directe actie
- Wondverzorging prik-, bijt-, snijaccidenten:
Laat de wond goed doorbloeden.
Was de wond daarna met water of fysiologisch zout.
Desinfecteer de wond met alcohol 70% of chloorhexidine 0,5% in alcohol 70%.
Bewaar het voorwerp tot er contact is geweest met de deskundige van vaccinatiecentrum.nl - Wondverzorging spataccidenten:
Huid of slijmvliezen (oog, mond) direct en grondig spoelen met fysiologisch zout of evt. water.
- Wondverzorging prik-, bijt-, snijaccidenten:
- Meld het accident
- Bij vaccinatiecentrum.nl
Maandag t/m zondag van 08:00 tot 23:00 uur: 085 9020303. Wij helpen je met alle vervolgstappen. - Bij je leidinggevende
- Bij vaccinatiecentrum.nl
- Behandeling
- Blijkt behandeling nodig, dan regelen wij de behandeling, bij een arts of eigen huisarts, en laboratoriumonderzoek of vaccinaties. We bieden nazorg voor de betrokken medewerker.
- Registratie en analyse
- Wij registreren het accident en adviseren over het voorkomen van prikaccidenten.
Hoe helpt vaccinatiecentrum.nl na een prikaccident?
Na een prikaccident geven de verpleegkundigen van vaccinatiecentrum.nl in samenspraak met artsen advies over het beleid en de risico’s.
Ook bewaken we de vervolgacties.
- Behandeling van het prikaccident van A t/m Z;
- Deskundige opvang bij prikaccidenten door BIG geregistreerde verpleegkundigen;
- Risico-inschatting na melding van een prikaccident;
- Indien nodig laboratoriumonderzoek en vaccinaties;
- Nazorg voor betrokken medewerker;
- Heldere richtlijnen en protocollen;
- Informatievoorziening;
- Goede telefonische bereikbaarheid.
Bij een prikaccident; wij zijn van maandag t/m zondag van 08:00 tot 23:00 uur bereikbaar op: 085 9020303.
Voor meer informatie over onze begeleiding bij prikaccidenten: stuur een mail naar info@vaccinatiecentrum.nl.