HAN BHV-EHBO hepatitis B voorlichtingspagina

Hepatitis B informatiepagina

Informatie over de hepatitis B vaccinatie voor BHV'ers en EHBO'ers op Hogeschool Arnhem Nijmegen - HAN

Over ons

Vaccinatiecentrum.nl is een travelclinic, opgericht door Marchel Ratering. We zijn een moderne en dynamische organisatie die vooruitstrevend is in de advisering met betrekking tot reizen en gezondheid. Door onze expertise en ervaring kunnen reizigers met alle vragen bij ons terecht; voor, tijdens en na de reis. We zijn een geregistreerd gele koorts centrum, aangesloten bij het LCR (Landelijk coördinatiecentrum Reizigersadvisering) en ISO 9001:2015 gecertificeerd. Onze organisatie kenmerkt zich door deskundigheid en persoonlijke aandacht. Dit bereiken wij door te werken met een klein en hecht team van verpleegkundigen, telefonistes, (kwaliteits)manager en onze eindverantwoordelijke arts.

Vaccinatiecentrum.nl heeft een samenwerking met Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en verzorgt de Hepatitis B vaccinatie reeks voor jouw opleiding.

Maak via onderstaande button direct een afspraak.

Locatie Arnhem: Ruitenberglaan 31, 6826 CC Arnhem

Locatie Nijmegen: Kapittelweg 33, 6525 EN Nijmegen

Op kosten van jouw werkgever krijg je een hepatitis B vaccinatie aangeboden. Omdat je tijdens de uitvoering van jouw BHV en/of EHBO taken extra risico loopt op een besmetting met het hepatitis B virus wordt een hepatitis B vaccinatie sterk aangeraden.

De hepatitis B vaccinatie wordt kosteloos aangeboden door de HAN. Hiernaast bieden wij de mogelijkheid om ook tegen hepatitis A gevaccineerd te worden. Dit kan tegelijk met de hepatitis B vaccinatie tegen een gereduceerd tarief van € 90,- voor de volledige serie hepatitis A vaccinaties. Lees hierover meer bij de informatie over hepatitis A op deze pagina.

Verder op deze pagina vind je meer informatie over de hepatitis B en A vaccinatie. Mocht je na het lezen van de informatie nog vragen hebben kijk dan bij de FAQ (Frequently Asked Questions) onderaan de pagina. Als je een vraag hebt die niet terugkomt in de FAQ kun je ons altijd mailen op info@vaccinatiecentrum.nl of bellen op: 085 902 03 03 (bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 16:00).

Let op!
Ook als je al een of meerdere hepatitis B vaccinaties hebt gehad is het de moeite waard om even langs te komen of contact op te nemen. Misschien heb je namelijk nog een herhaalvaccinatie of een titerbepaling (bloedafname) nodig. Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs mee naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen wij of er nog vaccinaties of een bloedcontrole nodig zijn.

HEPATITIS B

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een virusinfectie van de lever die overal ter wereld voor komt. Meestal wordt een persoon 2 tot 3 maanden na de besmetting ziek. De klachten zijn vaak mild of helemaal afwezig. Als een persoon wel klachten krijgt gaat het vaak om: vermoeidheid, koorts en geelzucht. In een klein deel van de gevallen geeft hepatitis B ernstige complicaties die levensbedreigend kunnen zijn. Bij een klein deel van de mensen geneest de ziekte niet vanzelf. De infectie met hepatitis B wordt in deze gevallen chronisch. Wanneer de ziekte chronisch is, kan dit op de lange termijn de lever aantasten en zorgen voor levercirrose en leverfibrose.

Hoe krijg je hepatitis B en waarom loop ik een hoger risico?

Het hepatitis B virus is te vinden in sperma, voorvocht, vaginaal vocht en het bloed van een besmet persoon. Dit zorgt ervoor dat het virus overdraagbaar is door seksueel contact of contact met bloed van een besmet persoon. Het virus kan ook overgedragen worden van moeder op kind bij de geboorte. Besmetting kan al plaatsvinden door een klein beetje besmet bloed in een wond(je).

In jou rol als BHV’er of EHBO’er moet je bijvoorbeeld denken aan besmetting via prik-, snij of spatincidenten. 

Hoe gaat het vaccineren?

De vaccinatieserie tegen hepatitis B bestaat uit 3 vaccinaties. Nadat je alle vaccinaties hebt gehad doen we een bloedonderzoek om te controleren of je goed beschermd bent tegen het hepatitis B virus (titerbepaling). Hiervoor wordt er een buisje bloed afgenomen. Voor alle vaccinaties en de bloedafname komen wij langs op de HAN in Arnhem en Nijmegen. De tweede vaccinatie krijg je een maand na de eerste vaccinatie en de derde vaccinatie volgt 6 maanden na de eerste vaccinatie. De bloedafname voor het bloedonderzoek vindt 1 maand na de derde vaccinatie plaats. De uitslag van het bloedonderzoek ontvang je binnen een maand na de bloedafname. 

 

Hepatitis A

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. De tijd tussen besmetting en ziek worden is ongeveer 28 dagen. Kinderen worden in de meeste gevallen niet ziek, volwassenen zijn vaak wel ziek. De klachten van hepatitis A beginnen met algehele malaise, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na een aantal dagen worden de huid en het oogwit geel, de urine theekleurig en de ontlasting stopverfkleurig. Deze klachten houden ongeveer twee weken aan. Het herstel kan maanden duren, hierbij horen klachten als vermoeidheid en lusteloosheid.

Hoe krijg je hepatitis A en waarom loop ik (mogelijk) een hoger risico?

Het hepatitis A virus is te vinden in de ontlasting van een besmet persoon. Als ontlasting op voedsel of in drinkwater terecht komt kan iemand besmet raken. Ook via deurklinken, kranen en handdoekjes kan hepatitis A worden overgedragen. Naast een hepatitis A vaccinatie voor personen die, vanwege hun werkzaamheden, extra risico lopen op een besmetting wordt deze vaccinatie ook aangeraden voor veel vakantiebestemmingen. Denk hierbij aan populaire vakantielanden als Marokko, Egypte en Turkije.

Hoe gaat het vaccineren?

De hepatitis A vaccinatie bieden wij extra aan en wordt niet vergoed vanuit de HAN. De hepatitis A vaccinatie bieden wij in dit geval aan tegen een gereduceerde prijs van € 90,- voor de gehele serie. Als je kiest voor de hepatitis A vaccinatie dan betaal je deze op het eerste vaccinatie moment. Je kunt bij ons alleen pinnen. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden deze vaccinatie geheel of gedeeltelijk in aanvullende pakketten. Je kunt deze kosten declareren bij je eigen ziektekostenverzekering. Je krijgt van ons een factuur per mail die je kunt indienen bij je zorgverzekering.

Als je kiest voor de (optionele) hepatitis A vaccinatie dan kan je dit op de eerste (of tweede) vaccinatie dag bij ons aangeven. In de meeste gevallen gebruiken wij dan een combinatievaccin waarin zowel het vaccin tegen hepatitis B als A zit. Je hoeft dus meestal niet extra geprikt te worden. In sommige gevallen kan het zijn dat je wel een losse hepatitis A vaccinatie krijgt naast de hepatitis B vaccinatie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je al eerder een vaccinatie tegen hepatitis A hebt gehad maar de serie nooit af is gemaakt. Ben je al eerder gevaccineerd tegen hepatitis A maar is de serie nooit afgemaakt? Neem in dat geval altijd even het bewijs mee van de vaccinaties die je al wel hebt gehad (vaccinatiepaspoort of vaccinatiekaart).

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Tijdens de uitvoering van jou BHV en/of EHBO taken op de HAN en daarbuiten loop je verhoogd risico op een Hepatitis B besmetting. Om deze reden is het verstandig gevaccineerd te worden en om je bloed te laten controleren op hoeveelheid antistoffen (titerbepaling) zodat je zeker weet dat je goed beschermd bent. De HAN geeft graag de mogelijkheid om (kosteloos) gevaccineerd te worden tegen hepatitis B zodat iedereen zijn werk veilig kan doen.

Iedereen die gevaccineerd wil worden kan een afspraak maken voor het vaccinatiemoment op een van de HAN locaties.

Als het onmogelijk is om een van de vaste vaccinatiemomenten bij te wonen dan kun je contact met ons opnemen en zoeken wij samen naar een oplossing. 

Als je al volledig gevaccineerd bent en je hebt een titerbepaling laten doen dan is het niet nodig opnieuw gevaccineerd te worden.

Heb je nog geen titerbepaling gedaan of weet je niet zeker of alles klopt, maak dan gerust een afspraak. Tijdens de afspraak controleren wij of er nog een titerbepaling of vaccinaties nodig zijn. 

Wanneer je door ons bloed laat afnemen voor de titerbepaling óf wanneer je dit laat doen op een SALTRO of SHO-prikpost worden de kosten hiervan vergoed. Laat je elders bloedprikken, bij de huisarts bijvoorbeeld, dan zijn de kosten voor jezelf.

Als je in het verleden al een titerbepaling hebt gedaan waarbij de titer hoog genoeg was dan is geen verdere actie nodig. Als je niet zeker weet of je titerbepaling goed is kom dan gerust even langs. 

Wij raden aan om altijd een titerbepaling te doen na de hepatitis B vaccinaties. Op deze manier weet je zeker dat je goed beschermt bent tegen het hepatitis B virus. Heb je geen titerbepaling laten doen na de vaccinaties dan is het verstandig dit alsnog te doen. Maak hiervoor een afspraak via de button bovenaan de pagina. 

Als er al enige tijd verstreken is sinds de laatste hepatitis B vaccinatie kan het nodig zijn om eerst een boostervaccinatie te geven voordat de titerbepaling kan worden gedaan. Hierover geven wij meer uitleg tijdens de afspraak.

Hepatitis B is een serie van 3 vaccinaties, in principe gegeven in maand 0-1-6 waarna het bloed in maand 7 wordt gecontroleerd op antistoffen. Soms kan het schema iets afwijken.

De hepatitis B vaccinaties worden door je werkgever betaald. Wanneer je ook kiest voor de hepatitis A vaccinatie dan moet je deze wel zelf betalen. De hepatitis A vaccinaties bieden wij aan met korting en kosten in totaal € 90,-.

De kosten voor het gecombineerde hepatitis A + B vaccin zijn €30,- per keer. Een serie van de gecombineerde vaccinatie bestaat uit 3 vaccinaties. Kosten voor een losse hepatitis A vaccinatie zijn €45,- en voor een vaccinatiepaspoort is dat €7,95.

De titerbepaling wordt alleen vergoed wanneer je bloed laat afnemen door ons óf door een SALTRO of SHO-prikpost. Laat je elders bloedprikken, bij de huisarts bijvoorbeeld, dan zijn de kosten voor jezelf.