Studentenvoorlichtingspagina Inholland NL

Studentenpagina Inholland

Informatie over hepatitis B voor beroepsgebonden risicogroepen voor Hogeschool Inholland

ACTA-gebouw (Mondzorgkunde) – Gustav Mahlerlaan 3004, 1081 LA Amsterdam

Over ons

Vaccinatiecentrum.nl is een travelclinic, opgericht door Marchel Ratering. We zijn een moderne en dynamische organisatie die vooruitstrevend is in de advisering met betrekking tot reizen en gezondheid. Door onze expertise en ervaring kunnen reizigers met alle vragen bij ons terecht; voor, tijdens en na de reis. We zijn een geregistreerd gele koorts centrum, aangesloten bij het LCR (Landelijk coördinatiecentrum Reizigersadvisering) en ISO 9001:2015 gecertificeerd. Onze organisatie kenmerkt zich door deskundigheid en persoonlijke aandacht. Dit bereiken wij door te werken met een klein en hecht team van verpleegkundigen, telefonistes, (kwaliteits)manager en onze eindverantwoordelijke arts.

Vaccinatiecentrum.nl heeft een samenwerking met Hogeschool Inholland en verzorgt de Hepatitis B vaccinatie reeks voor jouw opleiding.

Via jouw opleiding krijg je een hepatitis B vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie wordt aangeboden omdat je een (toekomstig) beroep hebt gekozen waarbij je een hoger risico loopt op besmetting met het hepatitis B virus. Omdat je in jouw (toekomstige) beroep extra risico loopt, wordt het nemen van de hepatitis B vaccinatie sterk aangeraden. Op specifieke werkplekken kan een werkgever besluiten dat je bepaalde handelingen niet uit mag voeren zolang je niet gevaccineerd bent tegen hepatitis B.

De hepatitis B vaccinatie wordt aangeboden door jouw opleiding en is gratis. 

Verder op deze pagina vind je meer informatie over de hepatitis B vaccinatie. Mocht je na het lezen van de informatie nog vragen hebben kijk dan bij de FAQ (Frequently Asked Questions) onderaan de pagina. Als je een vraag hebt die niet terugkomt in de FAQ kun je ons altijd mailen op info@vaccinatiecentrum.nl of bellen op: 085 902 03 03 (bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 16:00).

Let op!
Ook als je al een of meerdere hepatitis B vaccinaties hebt gehad vragen wij je om altijd langs te komen tijdens de eerste vaccinatie dag op school. Misschien heb je namelijk nog een herhaalvaccinatie of een titerbepaling (bloedafname) nodig. Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs mee naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen we wat de vervolgstappen zijn.

HEPATITIS B

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een virusinfectie van de lever die overal ter wereld voor komt. Meestal wordt een persoon 2 tot 3 maanden na de besmetting ziek. De klachten zijn vaak mild of helemaal afwezig. Als een persoon wel klachten krijgt gaat het vaak om: vermoeidheid, koorts en geelzucht. In een klein deel van de gevallen geeft hepatitis B ernstige complicaties die levensbedreigend kunnen zijn. Bij een klein deel van de mensen geneest de ziekte niet vanzelf. De infectie met hepatitis B wordt in deze gevallen chronisch. Wanneer de ziekte chronisch is, kan dit op de lange termijn de lever aantasten en zorgen voor levercirrose en leverfibrose.

Hoe krijg je hepatitis B en waarom loop ik een hoger risico?

Het hepatitis B virus is te vinden in sperma, voorvocht, vaginaal vocht en het bloed van een besmet persoon. Dit zorgt ervoor dat het virus overdraagbaar is door seksueel contact of contact met bloed van een besmet persoon. Het virus kan ook overgedragen worden van moeder op kind bij de geboorte. Besmetting kan al plaatsvinden door een klein beetje besmet bloed in een wond(je).

In het geval van beroeps gebonden risico’s moet je denken aan besmetting via prik-, snij, spat- of bijtincidenten. Je loopt niet alleen een hoger risico in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Ook in andere zorgsectoren kan het gedrag van de zorgvrager of de werkzaamheden die verricht worden zorgen voor risicovolle werksituaties (ongevallen, agressie, bijtincidenten, automutilatie of suïcide).

Hoe verloopt het vaccinatietraject?

De vaccinatieserie tegen hepatitis B bestaat uit 3 vaccinaties. Nadat je alle vaccinaties hebt gehad doen we een bloedonderzoek (titerbepaling) om te controleren of je goed beschermd bent tegen het hepatitis B virus. Hiervoor wordt er een buisje bloed afgenomen. Alle vaccinaties en de bloedafname vinden plaats op school. De tweede vaccinatie krijg je een maand na de eerste vaccinatie en de derde vaccinatie volgt 6 maanden na de eerste vaccinatie. De bloedafname voor het bloedonderzoek vindt 1 maand na de derde vaccinatie plaats. De uitslag van het bloedonderzoek ontvang je binnen een maand na de bloedafname. Deze uitslag moet je goed bewaren omdat je stageplek of werkgever hiernaar kan vragen als bewijs dat je gevaccineerd en beschermd bent tegen hepatitis B.

Hoe ziet een vaccinatiemoment eruit?

Nadat je een afspraak gemaakt hebt voor een vaccinatiemoment op school is het van belang dat je je op tijd meldt in het lokaal waar het vaccinatiemoment zal plaatsvinden.

Bij de deur zit de projectcoördinator van vaccinatiecentrum.nl die vraagt wie je bent. Je legitimeert jezelf en je mag daarna naar binnen. Tijdens de eerste vaccinatieronde zijn er in het lokaal “werkeilandjes” met op elk eilandje 2 verpleegkundigen. Je loopt door naar een eilandje en gaat zitten. Een van de verpleegkundigen vraagt om je ID en om je vaccinatiegegevens, (vaccinatieboekjes etc. als je die hebt) en kijkt digitaal in je dossier naar je ingevulde gezondheidsverklaring. Evt. eerdere Hepatitis B vaccinaties/andere relevante vaccinaties worden in je medisch dossier bijgewerkt. De verpleegkundige kijkt en vraagt of je het spannend vindt of snel flauwvalt en stelt je gerust als dit nodig is. Het is altijd mogelijk en soms verstandig om te gaan liggen tijdens de vaccinatie. De andere verpleegkundige maakt de vaccinatie klaar en dient deze toe. Er wordt een pleister geplakt en als je wil kan je een lolly pakken. Je vaccinatiekaart wordt gestempeld en je krijgt het advies om de rest van de dag veel water te drinken. Verder krijg je informatie over eventuele bijwerkingen. Als je hierna geen vragen meer hebt ben je klaar en wordt er verteld wanneer de volgende vaccinatieronde is. Voor de volgende vaccinatie ronde krijg je weer een uitnodiging van vaccinatiecentrum.nl. Zodra je de uitnodiging ontvangen hebt is het weer mogelijk je in te schrijven.

 

Hepatitis A

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. De tijd tussen besmetting en ziek worden is ongeveer 28 dagen. Kinderen worden in de meeste gevallen niet ziek, volwassenen zijn vaak wel ziek. De klachten van hepatitis A beginnen met algehele malaise, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na een aantal dagen worden de huid en het oogwit geel, de urine theekleurig en de ontlasting stopverfkleurig. Deze klachten houden ongeveer twee weken aan. Het herstel kan maanden duren, hierbij horen klachten als vermoeidheid en lusteloosheid.

Hoe krijg je hepatitis A en waarom loop ik (mogelijk) een hoger risico?

Het hepatitis A virus is te vinden in de ontlasting van een besmet persoon. Als ontlasting op voedsel of in drinkwater terecht komt kan iemand besmet raken. Ook via deurklinken, kranen en handdoekjes kan hepatitis A worden overgedragen. Voor specifieke beroepen wordt naast de hepatitis B vaccinatie ook een hepatitis A vaccinatie aangeraden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan endoscopisten. Ook als je in het buitenland op stage gaat kan het verstandig zijn om je te laten vaccineren tegen hepatitis A. Hiernaast wordt een vaccinatie tegen hepatitis A ook aangeraden voor veel populaire vakantiebestemmingen zoals Marokko, Egypte en Turkije.

Hoe gaat het vaccineren?

De hepatitis A vaccinatie bieden wij extra aan en wordt niet vergoed vanuit jouw opleiding. Als je kiest voor de hepatitis A vaccinatie dan reken je deze per vaccinatie af. De hepatitis A vaccinatie bieden wij in dit geval aan tegen een gereduceerde prijs van € 90,-. Bij een eenmalige losse hepatitis A vaccinatie kost dit €45,-. Bij een serie van de gecombineerde hepatitis A + B vaccinatie kost die 3x €30,-.Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden deze vaccinatie geheel of gedeeltelijk in aanvullende pakketten. Je kunt deze kosten declareren bij je eigen ziektekostenverzekering. Wil je gebruik maken van deze aanbieding, zorg dan dat je een pinpas bij je hebt tijdens alle vaccinatierondes. Je krijgt van ons een factuur per mail die je kunt indienen bij je zorgverzekering.

Als je kiest voor de (optionele) hepatitis A vaccinatie dan kan je dit op de eerste (of tweede) vaccinatie dag bij ons aangeven. In de meeste gevallen gebruiken wij dan een combinatievaccin waarin zowel het vaccin tegen hepatitis B als A zit. Je hoeft dus meestal niet extra geprikt te worden. In sommige gevallen kan het zijn dat je wel een losse hepatitis A vaccinatie krijgt naast de hepatitis B vaccinatie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je al eerder een vaccinatie tegen hepatitis A hebt gehad maar de serie nooit af is gemaakt. Ben je al eerder gevaccineerd tegen hepatitis A maar is de serie nooit afgemaakt? Neem in dat geval altijd even het bewijs mee van de vaccinaties die je al wel hebt gehad (vaccinatiepaspoort of vaccinatiekaart).

Frequently Asked Questions

De vaccinaties zijn niet verplicht maar we raden het je dringend aan je te laten vaccineren tegen Hepatitis B. In je opleiding en op je toekomstige werkplek loop je verhoogd risico op het oplopen van Hepatitis B. Daarom adviseren we je ook om na de vaccinatiereeks, een bloedcontrole te doen om te zien of je voldoende antistoffen hebt aangemaakt om beschermd te zijn.

Alle studenten worden dringend verzocht naar school te komen voor de vaccinatie. Kom je niet naar de vaccinatieronde op school maar haal je de vaccinatie op één van onze locaties dan betaal je €12,95 aan administratiekosten. In uitzonderlijke situaties kunnen wij in overleg de administratiekosten wegstrepen.

Indien je ervoor kiest om je niet te laten vaccineren, stuur dan even een mailtje naar peggy@vaccinatiecentrum.nl.

Kan je je alleen maar voor de vaccinatie inplannen op het moment dat je een online les hebt? Neem dan even telefonisch contact met ons op via 085-9020303 zodat je op een ander moment gevaccineerd kan worden.

We adviseren alle studenten om langs te komen. Misschien heb je namelijk nog een herhaalvaccinatie nodig of een titerbepaling (bloedafname).

Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs mee naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen we wat de vervolgstappen zijn.

Heb je al Hepatitis B vaccinaties en de titerbepaling gehad? Stuur ons dan per mail je naam, geboortedatum, een kopie van je vaccinatiebewijs/boekje (of de data waarop je gevaccineerd bent) én je titerbepaling naar: peggy@vaccinatiecentrum.nl zodat we je dossier compleet kunnen maken.

In sommige gevallen adviseren we nog een booster Hepatitis B vaccinatie.

Wanneer je door ons bloed laat afnemen voor de titerbepaling óf wanneer je dit laat doen op een SHO- of SALTRO-prikpost worden de kosten hiervan vergoed. Laat je elders bloedprikken, bij de huisarts bijvoorbeeld, dan zijn de kosten voor jezelf.

We adviseren alle studenten om langs te komen. Misschien heb je namelijk nog een herhaalvaccinatie nodig of een titerbepaling (bloedafname).

Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs mee naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen we wat de vervolgstappen zijn.

Hepatitis B is een serie van 3 vaccinaties, in principe gegeven in maand 0-1-6 waarna het bloed in maand 7 wordt gecontroleerd op antistoffen. Soms kan het schema iets afwijken.

De hepatitis B vaccinatie wordt door je opleiding betaald. Indien je niet naar het vaccinatiemoment op school komt maar een afspraak maakt bij één van onze winkels, betaal je administratiekosten van €12,95. Deze kosten dien je direct te betalen per PIN.

De hepatitis A vaccinatie moet je zelf betalen, dit kost € 90,-. Als je kiest voor de hepatitis A vaccinatie of als je een vaccinatiepaspoort wilt kopen dan reken je deze per consult af. Voor het gecombineerde vaccin van hepatitis A + B is dat 3x €30,-. Voor een losse hepatitis A vaccinatie is dat €45,-. Een vaccinatiepaspoort kost 7,95. Het bedrag kun je alleen pinnen. De factuur krijg je digitaal.

De titerbepaling wordt alleen vergoed wanneer je bloed laat afnemen door ons óf door een prikpost van de SHO of SALTRO. Laat je elders bloedprikken, bij de huisarts bijvoorbeeld, dan zijn de kosten voor jezelf.

Nee, dit is niet nodig indien je 16 jaar of ouder bent.

We werken met zeer ervaren verpleegkundigen die jou gerust kunnen stellen. Het is niet nodig om iemand mee te nemen. Het is wel belangrijk dat je dit aangeeft en dat kun je doen op de gezondheidsverklaring.