Studentenpagina WUR Bachelor Bos- en Natuurbeleid (FNP)

Informatie over FSME voor beroepsgebonden risicogroepen voor Wageningen University and Research

Droevendaalsesteeg 3, 6708 PB Wageningen

FSME Tekenencefalitis

Maak via onderstaande button direct een afspraak voor een FSME vaccinatie.

Locatie: Plantage 8, 6708 WJ Wageningen

Via jouw opleiding krijg je een FSME vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie wordt aangeboden omdat je een (toekomstig) beroep of vak hebt gekozen waarbij je een hoger risico loopt op besmetting met het FSME virus. Omdat je in jouw (toekomstige) beroep of vak extra risico loopt, wordt het nemen van de FSME vaccinatie sterk aangeraden.

De FSME vaccinatie wordt aangeboden door jouw opleiding en is gratis.

Verder op deze pagina vind je meer informatie over de FSME vaccinatie. Mocht je na het lezen van de informatie nog vragen hebben kijk dan bij de FAQ (Frequently Asked Questions) onderaan de pagina. Als je een vraag hebt die niet terugkomt in de FAQ kun je ons altijd mailen op info@vaccinatiecentrum.nl of bellen op: 085 902 03 03 (bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 16:00).

Let op!
Ook als je al een of meerdere FSME vaccinaties hebt gehad vragen wij je om altijd langs te komen tijdens de eerste vaccinatie dag. Misschien moet je namelijk nog de basisserie afsluiten of heb je een booster vaccinatie nodig. Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs mee naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen we wat de vervolgstappen zijn.

FSME

Wat is FSME?

Tekenencefalitis, ook wel FSME of TBE genoemd, ontstaat door een virus dat overgedragen wordt door een teek. Het virus kan ernstige hersenvliesontsteking veroorzaken.

De ernst en duur van de symptomen kunnen per persoon verschillen. Twee derde van de mensen die FSME/TBE oplopen hebben geen of slechts milde klachten. Een derde van de mensen krijgt wel ernstige klachten waarbij het ziektebeeld zich in twee fasen ontwikkelt. De eerste fase ontstaat 2 tot 28 dagen na de beet en geeft een mild ziektebeeld. Klachten zijn: malaise, (milde) koorts, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn en diarree. Bij een deel van de mensen in fase 1 kan het virus zich ontwikkelen naar de tweede fase. Na 1 tot 21 dagen zonder klachten kunnen opnieuw klachten ontstaan. In deze fase wordt het centrale zenuwstelstel aangetast. Er kan dan hersenontsteking, hersenvliesontsteking of ruggenmergontsteking ontstaan. In dat geval is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk.

Mannen en personen boven de 50 jaar hebben een verhoogd risico op een ernstig verloop van het ziektebeeld. Daarnaast brengen teken verschillende andere virussen over. Het kan zijn dat je bij één tekenbeet meerdere infecties oploopt, zoals de ziekte van Lyme en FSME. In dat geval kan FSME ernstiger verlopen.

Hoe krijg je FSME?

Het virus dat tekenencefalitis veroorzaakt wordt overgedragen door teken. Een mens kan besmet worden als hij of zij gebeten wordt door een teek die het virus bij zich draagt. Elke activiteit in de natuur brengt het risico op een tekenbeet met zich mee. Het risico is het grootst tijdens activiteiten tussen bomen, in struikgewassen of gras. Activiteiten die hier onder vallen zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen, kamperen en picknicken. In Nederland komen teken die het tekenencefalitis virus bij zich dragen heel weinig voor. Er zijn delen van Europa en Azië waar het risico op tekenencefalitis zo groot is, dat wordt aangeraden om je preventief te laten vaccineren. We zien wel dat het gebied met TBE zich aan het verschuiven is richting Nederland. Het zal dus steeds meer gaan voorkomen. 

Hoe gaat het vaccineren?

De vaccinatieserie tegen FSME bestaat uit 3 vaccinaties. Alle vaccinaties vinden plaats bij onze locatie op de universiteits campus. De tweede vaccinatie krijg je een maand na de eerste vaccinatie en de derde vaccinatie volgt 6 maanden na de eerste vaccinatie. 

Na de basisserie van 3 vaccinaties ben je 3 jaar beschermd. Wanneer deze bescherming verloopt kan er een booster vaccinatie gegeven worden. Een boostervaccinatie na een volledige serie beschermt voor 5 jaar. 

Ben je ouder dan 60 jaar? Dan beschermt de boostervaccinatie maar 3 jaar.

Frequently Asked Questions

De vaccinaties zijn niet verplicht maar we raden het je dringend aan je te laten vaccineren tegen FSME. In je opleiding en op je toekomstige werkplek loop je verhoogd risico op het oplopen van FSME. 

Alle studenten worden dringend verzocht te komen voor de vaccinatie. Kom je niet maar haal je de vaccinatie op een andere dag op één van onze locaties dan betaal je €12,95 aan administratiekosten. In uitzonderlijke situaties kunnen wij in overleg de administratiekosten wegstrepen.

Indien je ervoor kiest om je niet te laten vaccineren, stuur dan even een mailtje naar info@vaccinatiecentrum.nl.

Kan je je alleen maar voor de vaccinatie inplannen op het moment dat je een les hebt? Neem dan even telefonisch contact met ons op via 085-9020303 zodat je op een ander moment gevaccineerd kan worden.

We adviseren alle studenten om langs te komen. Misschien heb je namelijk nog een vaccinatie nodig om de serie voort te zetten of heb je een boostervaccinatie nodig.

Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs mee naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen we wat de vervolgstappen zijn.

We adviseren alle studenten om langs te komen. Misschien heb je namelijk nog een vaccinatie nodig om de serie voort te zetten of heb je een boostervaccinatie nodig.

Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs mee naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen we wat de vervolgstappen zijn.

FSME is een serie van 3 vaccinaties, in principe gegeven in maand 0-1-6. Soms kan het schema iets afwijken.

Na de basisserie van 3 vaccinaties ben je 3 jaar beschermd. Wanneer deze bescherming verloopt kan er een booster vaccinatie gegeven worden. Een boostervaccinatie na een volledige serie beschermt voor 5 jaar. 

Ben je ouder dan 60 jaar? Dan beschermt de boostervaccinatie maar 3 jaar.

De tekenencefalitis vaccinatie kan milde bijwerkingen geven. De injectieplaats kan bijvoorbeeld pijnlijk, rood of gezwollen zijn. Sommige mensen hebben na de vaccinatie last van hoofdpijn, spierpijn, koorts, opgezwollen lymfeklieren en misselijkheid.

De FSME vaccinatie wordt door je opleiding betaald. Indien je niet naar het vaccinatiemoment op onze locatie komt maar een afspraak maakt in ons normale spreekuur, betaal je administratiekosten van €12,95. Deze kosten dien je direct te betalen per PIN.

Nee, dit is niet nodig indien je 16 jaar of ouder bent.

We werken met zeer ervaren verpleegkundigen die jou gerust kunnen stellen. Het is niet nodig om iemand mee te nemen. Het is wel belangrijk dat je dit aangeeft en dat kun je doen op de gezondheidsverklaring of door het aan te geven bij de verpleegkundige.