Studentenvoorlichtingspagina Hogeschool Zuyd NL

Studentenpagina Zuyd Hogeschool

Informatie over hepatitis B voor beroepsgebonden risicogroepen voor Zuyd Hogeschool

Heerlen, Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ
Maastricht, Brusselseweg 150, 6217 HB
Sittard, Ligne 1, 6131 MT

Over ons

Vaccinatiecentrum.nl is een travelclinic, opgericht door Marchel Ratering. We zijn een moderne en dynamische organisatie die vooruitstrevend is in de advisering met betrekking tot reizen en gezondheid. Door onze expertise en ervaring kunnen reizigers met alle vragen bij ons terecht; voor, tijdens en na de reis. We zijn een geregistreerd gele koorts centrum, aangesloten bij het LCR (Landelijk coördinatiecentrum Reizigersadvisering) en ISO 9001:2015 gecertificeerd. Onze organisatie kenmerkt zich door deskundigheid en persoonlijke aandacht. Dit bereiken wij door te werken met een klein en hecht team van verpleegkundigen, telefonistes, (kwaliteits)manager en onze eindverantwoordelijke arts.

Vaccinatiecentrum.nl heeft een samenwerking met Zuyd Hogeschool en verzorgt de Hepatitis B vaccinatie reeks voor jouw opleiding.

Hepatitis B

Maak direct een afspraak voor een van de beschikbare studierichtingen

Heerlen:

Maastricht:

Sittard:

Hepatitis B

Algemeen

Via jouw opleiding krijg je een hepatitis B vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie wordt aangeboden omdat je een (toekomstig) beroep hebt gekozen waarbij je een hoger risico loopt op besmetting met het hepatitis B virus. Omdat je in jouw (toekomstige) beroep extra risico loopt, wordt het nemen van de hepatitis B vaccinatie sterk aangeraden. Op specifieke werkplekken kan een werkgever besluiten dat je bepaalde handelingen niet uit mag voeren zolang je niet gevaccineerd bent tegen hepatitis B. Het Hepatitis B vaccin is veilig en effectief. Bijwerkingen zijn meestal mild en van korte duur, zoals pijn op de injectieplaats of lichte koorts. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam.

De hepatitis B vaccinatie wordt aangeboden door jouw opleiding en is gratis. 

Verder op deze pagina vind je meer informatie over de hepatitis B vaccinatie. Mocht je na het lezen van de informatie nog vragen hebben kijk dan bij de FAQ (Frequently Asked Questions) onderaan de pagina. Als je een vraag hebt die niet terugkomt in de FAQ kun je altijd mailen naar peggy@vaccinatiecentrum.nl of bellen naar: 085 902 03 03 (bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 16:00).

Let op!
Ook als je al een of meerdere hepatitis B vaccinaties hebt gehad, vragen wij je om altijd langs te komen tijdens de eerste vaccinatie dag op school. Misschien heb je namelijk nog een herhaalvaccinatie of een titerbepaling (bloedafname) nodig. Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs me naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen we wat de vervolgstappen zijn.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een virusinfectie van de lever die overal ter wereld voor komt. Meestal wordt een persoon 2 tot 3 maanden na de besmetting ziek. De klachten zijn vaak mild of helemaal afwezig. Als een persoon wel klachten krijgt, gaat het vaak om: vermoeidheid, koorts en geelzucht. In een klein deel van de gevallen geeft hepatitis B ernstige complicaties die levensbedreigend kunnen zijn. Bij een klein deel van de mensen geneest de ziekte niet vanzelf. De infectie met hepatitis B wordt in deze gevallen chronisch. Wanneer de ziekte chronisch is, kan dit op de lange termijn de lever aantasten en zorgen voor levercirrose en leverfibrose.

Hoe krijg je hepatitis B en waarom loop ik een hoger risico?

Het hepatitis B-virus is te vinden in sperma, voorvocht, vaginaal vocht en het bloed van een besmet persoon. Dit zorgt ervoor dat het virus overdraagbaar is door seksueel contact of contact met bloed van een besmet persoon. Het virus kan ook overgedragen worden van moeder op kind bij de geboorte. Besmetting kan al plaatsvinden door een klein beetje besmet bloed in een wond(je).

In het geval van beroeps gebonden risico’s moet je bijvoorbeeld denken aan besmetting via prik-, snij-, spat- of bijtincidenten. Je loopt niet alleen een hoger risico in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Ook in de psychiatrie of de zorg voor verstandelijk gehandicapten kan het gedrag van de zorgvrager zorgen voor risicovolle werksituaties (bijtincidenten, automutilatie, agressie of suïcide).

Hoe gaat het vaccineren?

De vaccinatieserie tegen hepatitis B bestaat uit 3 vaccinaties. Nadat je alle vaccinaties hebt gehad, doen we een bloedonderzoek om te controleren of je goed beschermd bent tegen het hepatitis B virus. Hiervoor wordt er een buisje bloed afgenomen. Alle vaccinaties en de bloedafname vinden plaats op school. De tweede vaccinatie krijg je een maand na de eerste vaccinatie en de derde vaccinatie volgt 6 maanden na de eerste vaccinatie. De bloedafname voor het bloedonderzoek vindt 1 maand na de derde vaccinatie plaats. De uitslag van het bloedonderzoek ontvang je binnen een maand na de bloedafname via een beveiligde mail. Deze uitslag moet je goed bewaren omdat je stageplek of werkgever hiernaar kan vragen als bewijs dat je gevaccineerd en beschermd bent tegen hepatitis B.

Hoe ziet een vaccinatiemoment eruit?

Nadat je een afspraak gemaakt hebt voor een vaccinatiemoment op school is het van belang dat je je op tijd meldt in het lokaal waar het vaccinatiemoment zal plaatsvinden. Bij de deur zit de projectcoördinator van vaccinatiecentrum.nl die vraagt wie je bent. Je legitimeert jezelf en je mag daarna naar binnen. Tijdens de eerste vaccinatieronde zijn er in het lokaal “werkeilandjes” met op elk eilandje 2 verpleegkundigen. Je loopt door naar een eilandje en gaat zitten. Een van de verpleegkundigen vraagt om je ID en om je vaccinatiegegevens, (vaccinatieboekjes etc. als je die hebt) en kijkt digitaal in je dossier naar je ingevulde gezondheidsverklaring. Evt. eerdere Hepatitis B vaccinaties/andere relevante vaccinaties worden in je medisch dossier bijgewerkt. De verpleegkundige vraagt of je het spannend vindt en stel je gerust als dit nodig is.  Het is altijd mogelijk en soms verstandig om te gaan liggen tijdens de vaccinatie. Als je aangeeft dat je snel flauwvalt zullen wij jou altijd liggend vaccineren. We beoordelen daarna de situatie en laten jou rustig bijkomen zo lang het nodig is. De andere verpleegkundige maakt de vaccinatie klaar en dient deze toe. Er wordt een pleister geplakt en als je wilt kan je een lolly pakken. Je krijgt een vaccinatiekaart van ons en deze wordt gestempeld. Zorg dat je deze iedere ronde bij je hebt. Je krijgt het advies om de gevaccineerde arm goed te blijven bewegen en de rest van de dag veel water te drinken. Verder krijg je informatie over eventuele bijwerkingen. Als je hierna geen vragen meer hebt, ben je klaar en wordt er verteld wanneer de volgende vaccinatieronde is. Voor de volgende vaccinatieronde krijg je weer een uitnodiging van vaccinatiecentrum.nl. Zodra je de uitnodiging hebt ontvangen, is het weer mogelijk je in te schrijven.

Frequently Asked Questions

In je opleiding en op je toekomstige werkplek loop je verhoogd risico op het oplopen van Hepatitis B. Daarom moet je niet alleen gevaccineerd worden maar moet je ook je bloed laten controleren op hoeveelheid antistoffen.

Ziekenhuizen en instellingen vragen om een bewijs van inenting tegen Hepatitis B en titercontrole. Zonder vaccinatie of bewijs van bescherming kan een ziekenhuis studenten weigeren voor stage, of kan het beperkingen opleveren in wat je mag doen op een afdeling of instelling. Je dient dus gevaccineerd te zijn zodat je veilig op stage kan en als je gediplomeerd verpleegkundige bent, is het vaak een vereiste dat je beschermd bent tegen Hepatitis B. 

Alle studenten worden geacht naar school te komen voor de vaccinatie, ook al is dit de enige reden waarom je naar school moet komen.

Kom je niet naar school maar haal je de vaccinatie op één van onze locaties dan betaal je €12,95 aan administratiekosten. In uitzonderlijke situaties kunnen wij in overleg de administratiekosten wegstrepen.

Stageplekken en werkgevers kunnen in de toekomst vragen om een titerbepaling. Dit is een bewijs dat jij beschermd bent tegen hepatitis B. Wanneer er in jouw vaccinatieboekje staat dat jij hepatitis B vaccinaties hebt gehad dan is het belangrijk om te weten of jij een volledige serie hebt gehad. Daarnaast is er ook nog een titerbepaling nodig.

Wij vragen jou dan ook om langs te komen op de vaccinatiedag. Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs mee naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen we de vervolgstappen.

Wanneer je door ons bloed laat afnemen voor de titerbepaling óf wanneer je dit laat doen op een Unilabs-prikpost worden de kosten hiervan vergoed. Laat je elders bloedprikken, bij de huisarts bijvoorbeeld, dan zijn de kosten voor jezelf.

Als je al een titerbepaling hebt gehad neem dan contact met ons op via 085-902 03 03 of via peggy@vaccinatiecentrum.nl. Wij zullen dan jouw titerbepaling bekijken en nagaan of die in orde is. Het is belangrijk dat jouw titerbepaling de juiste hoogte heeft. Hier kunnen stageplekken en werkgevers in de toekomst om vragen.

Mocht het zo zijn dat jouw titerbepaling niet hoog genoeg is dan nodigen wij jij alsnog uit voor de vaccinatiedag en zullen wij kijken wat in jouw geval nodig is om de juiste titer hoogte te krijgen. Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs mee naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen we de vervolgstappen.

Stageplekken en werkgevers kunnen in de toekomst vragen om een titerbepaling. Dit is een bewijs dat jij beschermd bent tegen hepatitis B. Wanneer er in jouw vaccinatieboekje staat dat jij levenslang beschermd bent, dan is er een volledige vaccinatie serie gegeven, maar nog geen titerbepaling gedaan.

Wij vragen jou dan ook om langs te komen op de vaccinatiedag. Afhankelijk van hoe lang geleden de vaccinaties waren, is er wellicht een booster nodig voor dat de titerbepaling kan worden gedaan. Vul de gezondheidsverklaring in en neem het vaccinatiebewijs me naar je afspraak, op basis hiervan beoordelen wij de vervolgstappen.

Hepatitis B is een serie van 3 vaccinaties, in principe gegeven in maand 0-1-6 waarna het bloed in maand 7 wordt gecontroleerd op antistoffen. Soms kan het schema iets afwijken.

Nee, de vaccinaties worden door je opleiding betaald. Als je niet naar het vaccinatiemoment op school komt maar een afspraak maakt bij één van onze winkels, betaal je administratiekosten van €12,95. Deze kosten dien je direct te betalen per PIN.

De titerbepaling wordt alleen vergoed wanneer je bloed laat afnemen door ons óf door een Unilabs-prikpost. Laat je elders bloedprikken, bij de huisarts bijvoorbeeld, dan zijn de kosten voor jezelf.

Nee, dit is niet nodig als je 16 jaar of ouder bent.

We werken met zeer ervaren verpleegkundigen die jou gerust kunnen stellen. Het is daarom niet nodig om iemand mee te nemen.

Wel is het van belang om aan te geven dat je erg bang bent voor prikken en dit kun je doen op de gezondheidsverklaring.