Wordt een reisvaccinatie door mijn zorgverzekering vergoed?

Wanneer je op reis gaat moet je mogelijk over vaccinaties nadenken. Bij sommige bestemmingen is het namelijk verplicht om tegen bepaalde ziekten te zijn gevaccineerd. In andere gevallen is een reisvaccinatie wellicht niet verplicht, maar wel aangeraden om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Hier zijn kosten aan verbonden, maar soms worden de vaccinaties vergoed door je zorgverzekering. Of je voor een vergoeding in aanmerking komt, hangt af van verschillende factoren.

Stap 1: controleer je zorgverzekering

De eerste stap is het controleren van je zorgverzekering en wat hier wel en niet onder valt. Reisvaccinaties vallen niet onder de basisverzekering, dus als je geen aanvullende zorgverzekering hebt, moet je de kosten altijd zelf betalen. Echter, ook niet alle aanvullende zorgverzekeringen dekken de kosten van reisvaccins. Controleer daarom de polisvoorwaarden van je aanvullende verzekering goed, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Ben je aanvullend verzekerd bij Zilveren Kruis of Interpolis? Dan wordt een consult, vaccinaties en preventieve geneesmiddelen 100% vergoed. Vaccinatiecentrum.nl heeft een contract met deze maatschappijen afgesloten, zodat wij de rekening direct bij jouw verzekering kunnen indienen en je deze dus niet hoeft voor te schieten. Heb je een andere zorgverzekeraar? Check zelf even of je vaccinatie door hen vergoed wordt!

Stap 2: controleer de vergoeding van reisvaccins

Aan de vergoeding van reisvaccins zijn verschillende voorwaarden gekoppeld. Veel verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld alleen vaccins die door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) worden aanbevolen of verplicht. Voor de meeste reisvaccins geldt alleen een aanbeveling, behalve het vaccin tegen gele koorts. Wie een gebied bezoekt waar gele koorts voorkomt, is verplicht om zich meer dan tien dagen voor de reis te laten vaccineren.

Naast de aanbevelingen en verplichte vaccins op de lijsten die het LCR per land bijhoudt, zijn er ook vaccins waarvoor het advies afhankelijk is van je persoonlijke situatie. Zo wordt een vaccin tegen hondsdolheid (rabiës) vaak alleen vergoed als je een land bezoekt waar deze ziekte vaak voorkomt, waar niet altijd toegang is tot goede medische hulp én waar je door de invulling van je reis een hoger risico hebt voor het oplopen van een besmetting.

Ook goed om te weten: sommige verzekeraars bieden geen vergoeding als je de reis voor je werk moet maken.

Persoonlijk vaccinatieadvies

Omdat de precieze aanbevelingen rond reisvaccins per persoon verschillen, krijg je tijdens je afspraak bij Vaccinatiecentrum.nl standaard een persoonlijk reisadvies. Het is verstandig om ruim voor de aanvang van je reis een afspraak te maken, in ieder geval zes tot acht weken van tevoren.

Stap 3: controleer de vaccinatie-eisen van je verzekeraar

Tot slot stellen sommige verzekeraars eisen aan de partij die de vaccinaties verstrekt. Sommige verzekeraars vergoeden de reisvaccinatie alleen wanneer je deze haalt bij je huisarts, de GGD of een door hen goedgekeurd vaccinatiebureau. Check zelf bij je verzekereaar of een reisvaccinatie bij vaccinatiecentrum.nl door jouw verzekeraar wordt vergoed.

Blijkt hieruit dat reisvaccins onderdeel uitmaken van jouw aanvullende zorgverzekering? Dan is er nog één ding dat je moet controleren, namelijk het maximale bedrag dat wordt vergoed. Sommige verzekeraars vergoeden 100% van de gemaakte kosten, andere verzekeraars hanteren een maximumbedrag.

Begin op tijd met je voorbereiding!

Een goede voorbereiding voorkomt dat je op het laatste moment voor vervelende verrassingen komt te staan. Zoek daarom ruim op tijd uit welke vaccinaties je nodig hebt voor je reis. Tijdens een consult bij vaccinatiecentrum.nl krijg je altijd een reisadvies op maat. Vervolgens kun je uitzoeken in hoeverre je verzekeraar de reisvaccins vergoedt. Wanneer je rond het eind van het jaar een reis plant in het nieuwe jaar, kan het interessant zijn om te controleren of je huidige verzekeraar de juiste vergoedingen biedt of dat je misschien beter naar een andere verzekeraar kunt overstappen die beter bij jouw behoeften aansluit.

Wil je weten welke vaccinaties verplicht zijn, worden aanbevolen voor jouw reis of passen bij jouw medische status? Maak dan een afspraak, onze specialisten helpen je graag.

*uitgezonderd zijn het recept en tabletten tegen hoogteziekte.